steder
& MENNESKER


karen møller

1927 - 2023

Engagement i forbrugersag, borgmester, kommunalpolitiker, akademiker og forstander


Opvækst og uddannelse

Karen Møller kom fra et samfundsengageret og nationalt sindet hjem i Sønderjylland, hvor hendes forældre havde et teglværk. Hun voksede op som den midterste af 7 søskende.

Hun blev student fra Sønderborg Statsskole i 1946, måtte et år i huset (krævet af faderen), tog højere handelseksamen og begyndte at læse økonomi – hun blev cand.polit. i 1958.

Karriere

Hun blev ansat i Statens Husholdningsråd, hvor hun skrev økonomiske analyser og bidrag til ”Råd og Resultater”. Karen Møller kom derefter til Nordisk Råd og var med til at opbygge det nordiske forbrugersamarbejde.
Fra 1966-73 var hun ansat i Danmarks Radio for at udvikle forbrugerprogrammer, og fik her mulighed for at formidle et bredere syn på forbrugerspørgsmål.

BOrgmester i Karlebo KOmmune

Politisk havde Karen Møller tilsluttet sig Venstre og var opstillet til folketingsvalget i 1966. Efter kommunalvalget i 1970 blev hun til sin egen overraskelse borgmester i Karlebo Kommune, da hun kom ind som overspringer og eneste valgte for Venstre mellem to lige store blokke af konservative og socialdemokrater. Hun var en af de første kvindelige borgmestre – i 1970 var der hele tre! Det var en vanskelig situation, men med stor opbakning fra borgere og medarbejdere, skabte hun en bedre kontakt imellem kommune og borgere, og en bedre faglig dygtighed og åbenhed i forvaltningen.
Hun fik styr på økonomien i Karlebo Kommune og i samarbejde med socialdemokraterne udbygget skoler, børneinstitutioner og infrastruktur. Kommunen gennemgik en eksplosiv udvikling i de år med udbygning af byområderne i Nivå og Kokkedal. Den stormomsuste borgmesterperiode endte med, at hun i 1973 fra talerstolen i byrådssalen meldte sig ud af sit parti og kort efter nedlagde sit mandat pga et job i EF. Senere meldte hun sig ind i socialdemokratiet.

 

Arbejde ved EF og højskoleforstander mm

Karen Møller blev ansat ved Kommissionen i Bruxelles med at udvikle forbrugerpolitik, og var med til at etablere den europæiske forbrugerkomité i 1974.

Hun blev forstander for Den Internationale Højskole i Helsingør i 1978-80, og sluttede som sekretariatschef for Institutrådet for de teknologiske serviceinstitutter 1984-91.

Karen Møller har altid været kvindepolitisk aktiv, og har haft en række bestyrelsesposter i div. sammenhænge. Hun har haft en meget sammensat karriere præget af interessen for organisationsliv og internationalt samarbejde, hvor hendes engagement i forbrugersagen har været gennemgående.

Karens Kampe - som jeg husker dem

Karen Møller har i 2007 udgivet en erindringsbog, hvor hun ærligt fortæller om tiden som borgmester (slut med gratis øl og mandehørm), om korruption i 1970’ernes offentlige Danmark, om den livslange kamp for ligestilling samt ikke mindst om venner, modstandere, kærester og fjender. Udgivet på Frydenlund Forlag.

 

Kilde: Dansk Kvindebiografisk Leksikon

Forrige
Forrige

Johannes Hage

Næste
Næste

Fredens-borg husene