træprojektet

Store og gamle træer giver vores omgivelser karakter, og er en del af områdets historie. Samtidig har de en reel nytteværdi, da de både optager CO2, og mindsker risikoen for oversvømmelser ved at optage store mængder vand. Hjælp os med at kortlægge de store træer og vær med til at bevare dem for fremtiden.

store og gamle træer i fredensborg kommune

en daglig glæde for alle borgere 

Fredensborg Museum vil gerne starte en dialog i lokalområdet, om betydningen af vores gamle træer, så vi kan blive klogere på, hvordan vi bedst beskytter og bevarer dem for eftertiden. Derfor tager vi nu initiativ til et træprojekt for registrering af de træer i kommunen, som ofte falder uden for almindelig natur og kulturbeskyttelse.

Træprojektet går i første omgang ud på at registrere gamle træer, alleer og smålunde, således at vi ved hvor de står, hvad det er for en art og træernes historik. Vi vil derfor indsamle fotografier af og fakta om træer, der er over 50 år gamle. Det indsamlede materiale vil blive gjort tilgængeligt på vores hjemmeside, og senere i form af en udstilling på museet

registrer et træ

Hjælp os med at kortlægge de store træer og vær på den måde med til at bevare dem for eftertiden. Download vores skema til at registrere træer og send det udfyldt til museet, så samler vi det sammen til en lille udstilling. Det er vigtigt for os at få så meget historie med om træet som muligt og nogle fotos, gerne fra forskellige årstider.

Send skemaet til info@fredborgmus.dk

vores træer

Her kan du løbende følge med i hvilke træer vi har registreret. er der et træ, du synes bør være med?

baggrund

Vi i Fredensborg Museumsforening er meget optaget af træk, der giver kommunen dens visuelle karakter. Store og gamle træer og alleer er et af dem. Hvor de, der står på offentlig grund – det være sig Slots og Kulturstyrelsens eller kommunens – er rimeligt godt beskyttet, så gælder det ikke træer, der står på privat grund. Medmindre de indgår i en lokalplan eller er en del af en fredning i forbindelse med bygninger, er det op til den enkelte ejer at tage stilling til, hvorvidt man vil beholde eller fælde et træ. Det tager mange år at skabe et stort træ. Hvis storme, sygdom og alder tager livet af det, burde man genplante nye. 

Det siger sig selv, at store gamle træer også har stor nytteværdi. De opsuger co2, de suger vand op og mindsker derved faren for oversvømmelser og er således en brik i den store omstilling, vores samfund står over for. Imidlertid er der en tendens til at træer som begreb falder ned mellem to stole. Naturbevarelse og kulturbevarelse. De første ser udelukkende på den rene natur og de sidste tenderer til at fokuserer på bygninger. Et andet problem er moden, der hylder grunde uden beplantning. Træer sviner siges der, og man vil have et rent udtryk. 

Vi tror meget på at give borgerne et følelsesmæssigt ejerskab til deres nære omgivelser og man må starte et sted. Det går ud på i første omgang at registrere gamle træer eller alleer eller smålunde, således at vi ved hvor de står, hvad det er for en træart og træernes historik. Vi satser på træer, der er over 50 år gamle. Vi vil meget gerne have fotografier af dem, som vi kan lægge ind på vores hjemmeside, meget gerne taget på flere årstider.