Skolestuen

I museets skolestue er det som at træde direkte ind i en fortid, som mange ældre kan huske. Her kan børn og voksne opleve, hvordan man skrev med pen og blæk eller måske på skifertavler med griffel.

I skolestuen kan man prøve, hvordan det var at gå i skole sådan ca. 1900-1940 og det er med garanti en oplevelse at sidde ved de gamle skolepulte og øve skråskrift eller bladre i de gamle skolebøger.

SKOLEN i gamle dage

I skolestuen får du et indblik i, hvordan det var at gå i skole for mange år siden. De fleste af tingene i skolestuen er fra Karlebo og Nivå Skole. I 1943 startede Karlebo Skole, og herfra har vi den første ringeklokke (der virker endnu). Vi har en del fine arbejder fra håndarbejde og sløjd, skoletasker, madkasser, skolebøger o.m.a. Et spændende rum for både voksne og børn at gå på opdagelse i.

Skoleholderne skulle oprindeligt årligt have 24 rigsdaler, 14 læs tørv, 280 lispund hø, 280 lispund halm, fri græsning til 2 køer og 6 får, og skattefrihed.

Overlærer Kristian Jakobsen (ansat 1923 - 1942) var en meget kreativ lærer og har tegnet nogle fine anskuelsestavler, der fortæller om fugle og fisk. Han har tegnet sig selv ind i vinduet i hjørnet.

Rytterskolens lærere

1750-1800   Jesper Dauw
1800-1829   Peder Lassenius Hinderup
1829-1866   Hans Ludvig Hansen
1866-1883   Carl Valdemar Erslev
1883-1923   P. Ørum Andersen
1923-1942   Kristian Jakobsen

BESØG

Museet åbner i løbet af 2024. Indtil da har vi ikke faste åbningstider, men det er muligt at besøge skolestuen efter aftale.

Kontakt os, hvis du gerne vil besøge skolestuen.

SKOLEtjeneste

Museet tilbyder at skoleklasser kan komme på besøg og prøve et rollespil, der igennem leg viser, hvordan det var at gå i skole i gamle dage. Læreren hedder Fru Seerup og underviser i dansk, regning og sang. Undervisningen tilpasses aldersgruppen 0. til 9. klasse. Rollespillet varer 45 min og tager udgangspunkt i vores hæfte “Skolen i gamle dage”, en billed- og samtalebog. Disciplinen var helt anderledes end i dag. Man kan således frivilligt afprøve, hvordan det var at blive slået med en ferle, hvis man f.eks. ikke kunne huske det salmevers, man havde for.

Undervisningen lægger op til en diskussion om, hvad der var godt og skidt i den gamle skole.

Der er kun plads til ca 12 børn i skolestuen, imens kan resten af gruppen holde frikvarter ude i haven og prøve vores gamle legeredskaber.  Der er borde og bænke, hvor en medbragt madpakke kan spises. Klassens lærer er med gruppen i haven.

Bus nr 375R har stoppested 100 m fra museet. Der er trapper op til huset, og vi har en handicaplift.

Skriv til info@fredborgmus.dk for at bestille tid til jeres klasse senest 2 uger inden, I ønsker at komme. Torsdage er ikke mulige.

Skoletjenesten starter op i maj 2024.

Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du gerne vil høre mere om skoletjenesten.

Læs mere om skoletjenesten her