gamle lege

Museet har en samling af redskaber til gamle lege, som I kan låne, mens I er her – til udendørs brug i haven.

Når vi har besøg af en skoleklasse i skoletjenesten, foregår frikvarteret i haven med de gamle legeredskaber.

I kan gå på stylter, kaste med hestesko, trække med tov, lege med tøndebånd eller ”slå munk”.

gamle lege, MEN ALTID AKTUELLE

Spark til dåse eller dåseskjul

Alle gemmer sig undtagen fangeren, der tæller til 100 imens. Når man bliver fundet, ryger man i dåsen, fangeren skal røre ved dåsen, og sige hvor han eller hun har fundet en. Kan du i mellemtiden selv nå at røre dåsen, råber du ”alle ud af dåsen” og alle er frie igen.

blindebuk

En leg, der stammer helt tilbage fra middelalderen. Den udviklede sig siden hen til at blive en selskabsleg, men er også blevet leget af børn omkring år 1900.
Der skal bruges to tørklæder.
Det barn som er udvalgt til at være blindebuk, får et tørklæde bundet for øjnene. Børnene danner en rundkreds. Blindebukken i midten har bind for sine øjne og et andet tørklæde i hånden. Så skal et barn fra kredsen ind til blindebukken som nu forsøger at ramme det andet barn med tørklædet. Det andet barn må prøve at undvige slagene, men skal blive indenfor kredsen. Hvis blindebukken rammer, skal det andet barn stå stille, og blindebukken skal gætte, hvem det er. Gættes der rigtigt, har vi en ny blindebuk. Legen kan gøres sværere ved at blindebukke drejes rundt efter at have fået bind for øjnene. Legen kan også udvides med, at både blindebuk og det andet barn har bind for øjnene!

Slå Munk

At slå munk er en tagfatleg, hvor der indgår kast efter en trækegle - selve 'munken'.
Alle deltagere står bag en buet linie med centrum ved munken med hver sin kastestok. Afstanden fra munk til linie kan varieres fra 4 til 10 meter, afhængig af øvelse og alder. En af deltagerne er munkevogter og står parat i passende afstand fra munken. Munkevogteren udpeger den, der skal starte, og deltagerne kaster på skift deres stokke og forsøger at ramme og vælte munken.

Lykkes det at vælte munken, skal de deltagere der har kastet hurtigst muligt løbe ud og hente deres kastestokke, og forsøge at komme tilbage bag linien uden at blive fanget af munkevogteren. Munkevogteren skal hurtigt rejse munken op. Herefter må han forsøge at fange de øvrige. Bliver man fanget, er man ny munkevogter.

Hvis alle har kastet deres stok, og munken ikke er væltet, så må munkevogteren tage en tilfældig kastestok, holde den op i vejret så den er genkendt af de øvrige - og med kastestokken vælte munken. Den, hvis kastestok er taget, er ny munkevogter og må skynde sig ug og rejse munken op, og forsøge at fange en af de andre!

En ekstra regel der kan sætte mere fut i legen, går ud på, at når deltagerne løber ud efter og har fået fat i deres stok, må de med stokken vælte den rejste munk. Det betyder at munkevogteren må opgive sin jagt og rejse munken op på ny.

Kilde: Skolen i Skoven, www.skoven-i-skolen.dk

kast med hestesko

En pind sættes i jorden, og deltagerne stiller sig bag en linje 5-10 meter fra pinden – enten på græs eller sand. Hver deltager har to hestesko. Kast hesteskoene, en hestesko ad gangen, så tæt på pinden som muligt.

Point:
Den sko der kommer tættest på pinden, giver to point.
Den sko der “klinger” (rammer pælen) giver to point.

Hvis man får skoen rundt om pælen, giver det 5 point.

Kast 50 kast eller først til 50 point.

Spillet er kendt i hele verden, så længe der har været hestesko. De første kendte regler er fra England i 1869, men blev senere udbredt i USA.

Spillet er i nogle lande, blandt andet Norge, kendt som turneringsspil, hvor man deltager med sin klub og konkurrerer om point og mesterskaber.
Kilde: www.skolehest.dk (kast med hestesko)

Opstilling til legen slå munk
Tegning: Eva Wulff

Forrige
Forrige

Skolesamlingen

Næste
Næste

vognporten