FLISESAMLINGEN

Museets flisesamling er fra flisefabrikken i Humlebæk, senere Nivå, der fabrikerede danske væg- og dekorationsfliser i årene 1936 til 1981. Man fremstillede mange ensfarvede fliser, og dekorerede på bestilling.
Fliserne har præget HUMLEBÆK DANMARK eller NIVAA Danmark på bagsiden.

FLiser fra Humlebæk og Nivå

FABRIKKERNE

Fabrikken startede i Humlebæk ved teglværket på Teglgårdsvej, indtil det brændte helt ned i 1943. Man fandt nye lokaler i Nivå, Nive Mølle, der var eget af den Hageske Stiftelse, og navnet blev ændret til Nivaa Flisefabrik.

Fabrikken blev startet af ingeniør Th. Paludan Seedorf, der efter mange års arbejde forskellige steder i udlandet vendte hjem fra Spanien i 1936 – der havde han arbejdet med flisefremstilling. Han døde i 1960.

Fabrikkens anden hovedperson er Sven Erichsen, der blev ansat i 1937 (som en af tre ansatte), endte som medejer, og var stort set alene på fabrikken i alle de sidste år (fra 1962 til lukningen i 1981).

Fabrikken havde sin storhedstid i 1940’ og 50’erne, hvor der var op til 40 ansatte, heraf 20 damer, der dekorerede fliserne. Det grove arbejde med at fremstille selve fliserne var mandearbejde, dekorationen var kvindearbejde.

PRODUKTION

Der blev leveret fliser til Høvelte Kaserne, Hillerød Sygehus, Wibroe og ikke mindst Nørreport. Det blev den største samlede ordre for fabrikken. Fra 1940 og fremefter blev der i alt leveret 365.000 fliser. En mindre del blev glaseret med rødbrun glasur til perronskilte, og over et vist antal skilte stod ”Nørreport”. Ved renoveringen af Nørreport lykkedes det at nedtage en lille del, som nu er på museet.

Til dekorationerne brugtes især teknikken Cuerda Secca, som Seedorf havde lært i Spanien. Det var en tidskrævende teknik, og motiverne havde tit tynde linjer og mange detaljer. Motiverne blev overført til flisen med en skabelon.

Der blev lavet mange bordfliser med blomstermotiv, det var nogle bestemte malere, og de fik deres egen malestue.

Souvenir-fliser med lokale motiver var meget populære. De var lavet i en teknik med silketryk.

NEDTUR

Nedturen startede i 1950’erne – der kom billigere og bedre produkter til landet, og tiden var løbet fra de danske tykke lerfliser. De dekorerede fliser kunne dog stadig sælges i et vist omfang (til sofaborde) og souvenir-fliserne ligeledes.
Fabrikken gik i betalingsstandsning i 1954, og Sven Erichsen videreførte produktionen i ”lille omfang” med bare en 4-5 mand. Efterhånden var Sven Erichsen helt alene, og da han blev 70 år i 1981, lukkede han fabrikken. Han havde arbejdet med fliserne i 44 år og selvfølgelig fået vejrtrækningsproblemer (især var glasurerne ret giftige).

En samler købte Sven Erichsens samling, og en del af fliserne er således endt i Jylland. En stor del er blevet udlånt til Fredensborg Museum – det er vi meget glade for.

Kilder
”Flisefabrikkerne i Humlebæk og Nivaa” af Niels-Jørgen Pedersen og Jørgen G. Bertelsen, udgivet af Karlebo Lokalhistoriske Forening i 2006.

Foto: Fredensborg Museum

Næste
Næste

Skolesamlingen